Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 12, 2017

Ο λόγος για τον οποίο όλα τα μωρά μυρίζουν πάντα τόσο λαχταριστά



Οποιοσδήποτε έχει έρθει ποτέ σε απόσταση αναπνοής από ένα νεογέννητο μωρό, δικό του ή όχι, έχει διαπιστώσει μετά βεβαιότητας ένα πράγμα: τα μωρά μυρίζουν υπέροχα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μυρωδιά, κάτι μεταξύ ταλκ, ονείρου και αγάπης, που πραγματικά «μεθά» όποιον την εισπνέει, ακόμα και εκείνους που δεν τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία στους μικροσκοπικούς νεογέννητους ανθρώπους.

Αυτή η εκπληκτική μυρωδιά των μωρών, βέβαια, δεν είναι τυχαία και σίγουρα δεν πρόκειται για απλή παραξενιά των ενηλίκων. Υπάρχει επιστημονικός λόγος που όλα τα μωρά μυρίζουν έτσι και οι έρευνες έχουν αποδείξει πως πρόκειται για ένα μικρό αλλά πολύτιμο βιολογικό τρικ το οποίο βοηθά τα μωρά να επιβιώνουν το πρώτο διάστημα της ζωής τους.

«Όπως ξέρουν όλοι όσοι έχουν μωρό, τα νεογέννητα δεν είναι και η πιο διασκεδαστική παρέα. Τρώνε, κοιμούνται και σε κάνουν να αλλάζεις συνεχώς πάνες. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι γονείς, αν όχι όλοι, ορκίζονται πως η απόκτηση ενός μωρού είναι η σημαντικότερη εμπειρία που μπορεί να ζήσει ποτέ κανείς», λέει ο γιατρός Johannes Frasnelli, καθηγητής ανατομίας στο University of Quebec. «Οπότε, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μηχανισμοί που επιτρέπουν στη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού δεσμού ανάμεσα στους γονείς, και ιδίως στις μητέρες, και το μωρό. Πιστεύουμε πως η μυρωδιά των μωρών είναι κομμάτι αυτών των μηχανισμών», προσθέτει. Ότι, δηλαδή, τα μωρά προσελκύουν τους γονείς του με τη μυρωδιά τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν πως θα τα διατηρήσουν καλοταϊσμένα, ζεστά και ασφαλή.

«Για την ακρίβεια», προσθέτει ο Frasnelli, «πολλοί άνθρωποι, κυρίως γονείς, δηλώνουν ότι η μυρωδιά των μωρών είναι μια από τις πιο ευχάριστες ή και η καλύτερη μυρωδιά που έχουν μυρίσει ποτέ».

Το 2013, ο Frasnelli συνέγραψε μια μελέτη για το επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology, η οποία ερευνούσε εις βάθος το πώς οι γυναίκες ανταποκρίνονται στη μυρωδιά των νεογέννητων μωρών. Μαζί με τους συνεργάτες του, μελέτησαν ένα δείγμα 30 γυναικών, εκ των οποίων οι 15 είχαν μόλις γεννήσει και οι άλλες 15 δεν είχαν γεννήσει ποτέ, και έβαλαν την κάθε μία να μυρίσει τη μυρωδιά ενός άγνωστου νεογέννητου, μικρότερου των 2 ημερών. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν αυτό που όλες οι μαμάδες παγκοσμίως γνώριζαν ήδη: Η μυρωδιά των μωρών είναι μαγευτική. Οι εγκεφαλικές σαρώσεις που έγιναν στις συμμετέχουσες έδειξαν ότι «οι σωματικές οσμές από νεογέννητα 2 ημερών, προκαλούν την ενεργοποίηση εγκεφαλικών περιοχών που σχετίζονται με το αίσθημα της ανταμοιβής στις γυναίκες». Μάλιστα, δεν είχε σημασία αν οι γυναίκες είχαν προηγουμένως γεννήσει ή όχι. Οι εγκέφαλοι των γυναικών και από τις δύο κατηγορίες αντέδρασαν στην μυρωδιά των μωρών σαν να ήταν μια λαχταριστή λιχουδιά ή ακόμη και ένα ναρκωτικό.



Παρότι η μυρωδιά λειτουργεί παράλληλα με την όραση και την αφή ώστε να βοηθήσει στη δημιουργία δεσμού μεταξύ μητέρας και μωρού, ο Frasnelli εξηγεί πως είναι η αίσθηση της οποίας η λειτουργία είναι η λιγότερο ορατή: «Αναγνωρίζουμε τις οσμές σε πολύ χαμηλότερο βαθμό», εξηγεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν κάνουν σημαντική δουλειά στο κομμάτι της μνήμης, της μάθησης και του συναισθήματος. «Ο καθένας έχει να διηγηθεί μια ιστορία για το πώς μια ιδιαίτερη μυρωδιά τον έκανε να θυμηθεί αναμνήσεις ή και συναισθήματα ή και, όπως αποκάλυψε και η έρευνα για τη μυρωδιά των μωρών, το συναίσθημα της ανταμοιβής».

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι είναι αυτό που προκαλεί τη μυρωδιά των μωρών, αν και υπάρχουν κάμποσες θεωρίες: Κάποιοι υποθέτουν πως προέρχεται από τον ιδρώτα τους ή πως είναι το παρατεταμένο άρωμα της vernix caseosa, της ουσίας δηλαδή που καλύπτει τα μωρά όταν γεννιούνται και η οποία ξεπλένεται από πάνω τους αμέσως μετά τον τοκετό.

Αυτό όμως που γνωρίζουν πολύ καλά οι επιστήμονες, είναι πως οι δεσμοί που δημιουργούνται με βάση τη μυρωδιά, είναι αμοιβαίοι. Όπως τονίζουν ο Frasnelli και οι συνεργάτες του στην έρευνά τους, κάθε εισπνοή περιέχει μια σειρά σύνθετων, αόρατων οσφρητικών σημάτων που μεταφράζονται στον εγκέφαλό μας και τα σώματά μας αντλούν συνεχώς πληροφορίες από τον αέρα μέσω της οσμής -για τα επίπεδα άγχους μας, για ιώσεις, ακόμα και για τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στο γάλα της μητέρας τους και το γάλα από άλλες γυναίκες, με βάση τη μυρωδιά του, ενώ προτιμούν τα ρούχα που έχει φορέσει η μητέρα τους, επειδή έχουν τη μυρωδιά της. Οι μητέρες, από την άλλη, βρίσκουν τη μυρωδιά από τα κακά των μωρών τους πιο ευχάριστη από εκείνη των άλλων μωρών. Και αυτό, αγαπητοί αναγνώστες, είναι ίσως ο ορισμός της ανιδιοτελούς αγάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου