Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 19, 2017

Απρόσμενη ανακάλυψη στον πλανήτη Άρη από την NASA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η NASA έχει κάνει μία επαναστατική ανακάλυψη στον πλανήτη Άρη που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα φέρει επανάσταση για την ιστορία του
πλανήτη. Αποδεικνύει επίσης πόσο λάθος ήμασταν και πόσα λίγα γνωρίζαμε για το παρελθόν του κόκκινου πλανήτη.


Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ίχνη τριδυμίτη, ένα εντελώς απροσδόκητο ορυκτό που εξηγεί πώς εξελίχθηκε ο πλανήτης στο μακρινό παρελθόν. Ο τριδυμίτης μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες στη Γη να διαπιστώσουν αν ο πλανήτης Άρης είχε κάποτε άφθονο νερό.

Σε δήλωσή της σχετικά με την ανακάλυψη η NASA, έγραψε στην ιστοσελίδα της:

«Αναλύοντας δεδομένα από ένα όργανο περίθλασης ακτίνων Χ (από το rover curiosity) που προσδιορίζει τα ανόργανα άλατα, οι επιστήμονες ανίχνευσαν σημαντικές ποσότητες ανόργανου οξειδίου του πυριτίου που ονομάζεται τριδυμίτης. Ο τριδυμίτης είναι ένα ορυκτό διοξείδιο του πυριτίου και είναι κάτι που κανείς δεν περίμενε να βρει στον Άρη. Ωστόσο η NASA μέσω του rover curiosity βρήκε ίχνη αυτού του υλικού στον κρατήρα Gale.»

Στη Γη, τα στοιχεία όπως τριδυμίτης σχηματίζονται από εξαιρετικά καυτά ηφαίστεια όταν η λάβα έρχεται σε επαφή με το νερό των ωκεανών. Σχηματίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες με μια εκρηκτική διαδικασία που ονομάζεται πυριτική ηφαιστειότητα. Ο συνδυασμός της υψηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του πυριτίου και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών στα ηφαίστεια δημιουργεί τον τριδυμίτη, « δήλωσε ο Richard Morris, πλανητικός επιστήμονας της NASA στο Johnson και κύριος συγγραφέας της σε ένα έγγραφο σχετικά με την ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αυτή η ανακάλυψη πιθανότατα θα ξαναγράψει την ηφαιστειακή ιστορία του πλανήτη Άρη, χάρη στα πρόσφατα ληφθέντα δεδομένα.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί λέγοντας ότι πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς δημιουργήθηκε ο τριδυμίτης στον Άρη. Μπορεί στον κόκκινο πλανήτη η διαδικασία να είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τη Γη.

Ο Doug Μινγκ, επικεφαλής επιστήμονας στο Τμήμα Astromaterials, έρευνας και εξερεύνησης Επιστήμης (ARES) στο Johnson Space Center της NASA στο Χιούστον και συν-συγγραφέας της εργασίας, δήλωσε: «Λέω πάντα στους συναδέλφους και πλανητικούς επιστήμονες να περιμένετε το αναπάντεχο στον Άρη.»

«Η ανακάλυψη του τριδυμίτη ήταν εντελώς απροσδόκητη. Αυτή η ανακάλυψη εγείρει τώρα το ερώτημα, από το αν ο Άρης γνώρισε μια πολύ πιο βίαιη και εκρηκτική ηφαιστειακή ιστορία κατά την πρώιμη εξέλιξη του πλανήτη από όσο προηγουμένως νομίζαμε, « πρόσθεσε.

Ενώ ο Άρης μπορεί να είναι παρόμοιος με την Γη, είναι επίσης και πολύ διαφορετικός. Η επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη δεν έχει πλάκες που μετατοπίζονται και συγκρούονται, όπως αυτές στη Γη, που οδηγούν σε σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων.

Η επιστήμη έχει αποδείξει πόσο λάθος ήμασταν για τον πλανήτη Άρη στο μακρινό παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι ο Άρης ήταν παρόμοιος με την Γη, πριν από εκατομμύρια χρόνια και είχε νερό και ατμόσφαιρα που περιλάμβανε το κόκκινο πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου