Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 27, 2017

13 ιστορικά καφέ της Ευρώπης που κάθε ταξιδιώτης θα πρέπει να επισκεφθεί έστω μια φορά

Μουσεία, πινακοθήκες, μνημεία, πλατείες και πάρκα...
Κάνοντας ένα ταξίδι σε ευρωπαϊκή πόλη με πλούσια ιστορία είναι φυσικό να έχουμε μια ακόρεστη δίψα να τα επισκεφθούμε όλα, να θαυμάσουμε και να απολαύσουμε ό,τι καλύτερο έχει να μας προσφέρει σε ό,τι αφορά τις τέχνες, την ιστορία, το φυσικό κάλος αλλά και την αρχιτεκτονική. Μέρος όμως της απόλαυσης ενός ταξιδιού αλλά και ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσουμε καλύτερα την κουλτούρα των ανθρώπων που ζουν σε αυτή, είναι για κάποιες στιγμές να μην κάνουμε τίποτα. Να καθίσουμε απλά σε ένα όμορφο cafe, να απολαύσoυμε ένα ρόφημα, ένα γλυκό ή ένα σνακ, να παρατηρήσουμε τους ανθρώπους γύρο μας και απορροφήσουμε όλο αυτό που απλώνεται μπροστά στα μάτια μας.

Και τι καλύτερο εάν αυτό το cafe που θα κάνουμε κάτι τέτοιο είναι ένα από τα ιστορικά cafe της γηραιάς Ευρώπης.

Antico Caffe Greco, Ρώμη
Ronald Roberson via Getty Images
Λειτουργεί από το 1760 και μεταξύ των θαμώνων του ήταν οι Κιτς, Γκαίτε, Μπάιρον, Σέλλεϋ, Καζανόβα κ.α.

Cafe Central, Βιέννη
Mathias Kniepeiss via Getty Images
Σε αυτό το cafe έχουν καθίσει από τον Τρότσκι και τον Λένιν, μέχρι τον Φρόιντ και τον Χίτλερ. Άνοιξε το 1876 και φυσικά στους χώρους του έχει γραφτεί ένα μέρος της ιστορίας της Ευρώπης.

Cafe de la Paix, Παρίσι

Βρίσκεται κοντά στην Όπερα και χρίστηκε από τον ίδιο αρχιτέκτονα, τον Τσαρλς Γκαρνιέ. Υποδέχθηκε τους πρώτους πελάτες του το 1862 και σε σύχναζαν ο Μοπασάν, ο Ζολά, ο Ντιαγκίλεφ κ.α.

Les Deux Magots, Παρίσι
Brooks Kraft via Getty Images
Το διάσημο cafe στ Saint Germain des Pres είναι ένας ζωντανός θρύλος. Αγαπημένο cafe για τον Μπόρχες και τον Έκο, φημίζεται για την Art Deco αίθουσα που διαθέτει. Άνοιξε το 1875 αλλά έζησε μεγάλες δόξες τη δεκαετία του 1920 αφού ήταν σημείο συνάντησης εκφραστών του σουρεαλισμού ενώ ο Πικάσο λέγεται πως σε αυτό το cafe άρχισε να επεξεργάζεται τον κυβισμό. Μετά ήρθαν οι υπαρξιστές, ακολούθησε το Νέο Κύμα κ.ο.κ

Cafe Florian, Βενετία
Marco Secchi via Getty Images
Βρίσκεται στην πλατεία San Marco και σέρβιρε τους πρώτους θαμώνες του το 1720. Αποτελεί ζωντανό μνημείο της βενετσιάνικης κουλτούρας για τον καφέ, το χρυσό και το κόκκινο κυριαρχεί παντού. Κατά τη διάρκεια της κατοχής από την Αυστρία, πατριώτες Ιταλοί έδιναν ραντεβού στο cafe και ανέλυαν τα σχέδια τους για επανάσταση.

Caffe Pedrocchi, Πάδοβα
DEA / P. CARRIERI via Getty Images
Σέρβιρε τους πρώτους πελάτες του το 1831 και έκτοτε ήταν πολύ δημοφιλές στους κύκλους των καλλιτεχνών. Όπως πολλά ιστορικά ευρωπαϊκά καφέ βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο ενώ ήταν κέντρο συνάντησης των νέων εξεγέρθηκαν κατά των Αυστριακών.

Cafe Tomaselli, Σάλτζμπουγκ
Imagno via Getty Images
Παραδοσιακό βιενέζικο cafe στην Alter Markt και κοντά στον καθεδρικό ναό, το οποίο συνεχίζει να σερβίρει αφεψήματα και υπέροχα γλυκά από το 1705. Ήταν το πρώτο cafe της πόλης και μόνιμος θαμώνας ήταν ο Μότσαρτ.

Cafe a Brasileira, Λισαβόνα
Izzet Keribar via Getty Images
Είναι το πιο διάσημο καφέ στην Πορτογαλία. Άνοιξε το 1905 αλλά ανακαινίστηκε το 1922 και διατηρεί μέχρι σήμερα την εσωτερική του διακόσμηση σε στιλ Art Deco. Στην είσοδο θα δείτε ένα μπρούτζινο άγαλμα. Ένας άνδρας καθισμένος που δεν είναι άλλος από τον Πεσόα

Grand Cafe, Όσλο
ullstein bild via Getty Images
Εγκαινιάστηκε το 1874 και το προτιμούσαν προσωπικότητες όπως ο ζωγράφος Μουνκ και ο θεατρικός συγγραφέας Ίψεν, πορτρέτα των οποίων θα δει κανείς σήμερα στο εσωτερικό του cafe. Ειδικά ο Ίψεν έτρωγε σχεδόν καθημερινά το μεσημεριανό του - σάντουιτς, μπύρα και σναπς.

Cafe Procope in Paris
VvoeVale via Getty Images
Μάλλον το παλαιότερο cafe στην Ευρώπη αφού άνοιξε το 1686 και από αυτό έχουν περάσει από τον Βολταίρο και το Μολιέρο έως τον Ρακίνα. Σήμερα λειτουργεί ως Brasserie, διαθέτει εννέα αίθουσες αφιερωμένες στις προσωπικότητες που έχει φιλοξενήσει.

Cafe Gerbeaud, Βουδαπέστη
Jean-Pierre Lescourret via Getty Images
Ένα ακόμη ιστορικό καφέ που άνοιξε το 1858 και με το πέρασμα του χρόνου έγινε διάσημο για τα εξαιρετικά κέικ και τα γλυκά του αφού οι συνταγές του φημισμένου ελβετού ζαχαροπλάστη Emile Gerbeaud, κέρδισαν τον ουρανίσκο των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών. Από τις πιο γνωστές δημιουργίες το «konyakos meggy» και το «zserbo szelet».

Cafe Comercial, Μαδρίτη
Cafe Comercial/facebook
Ξεκίνησε να υποδέχεται τους θαμώνες του το 1887 και για χρόνια προσέλκυσε την αφρόκρεμα της διανόησης στην Ισπανία και όχι μόνο. Φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις και συνεχίζει να είναι το καταφύγιο άνεργων καλλιτεχνών, ταλαιπωρημένων συγγραφέων αλλά και τουριστών.

Cafe Iruna, Παμπλόνα
Eloy Alonso / Reuters
Το Cafe Iruna που εγκαινιάστηκε το 1888, ήταν ένα από τα αγαπημένα του Χέμινγουεϊ για αυτό και η απαραίτητη προσθήκη ενός μπρούτζινου ομοιώματος του ακριβώς δίπλα στο μπαρ. Ο εγγονός του συγγραφέας, Τζον το επισκέφτηκε και φωτογραφήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης για το Reuters.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου