Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 30, 2017

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΕ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,
Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια έντονη επιθετικότητα απο πλευράς του κεφαλαίου σε ότι αφορά εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά μας
δικαιώματα. Η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου και τις ΕΕ επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να περάσει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο και οι μονοπωλιακοί όμιλοι για να αντιμετωπίσουν τη βαθιά καπιταλιστική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να θέσει τους νέους όρους της ανάκαμψης – ανάπτυξης. Υπάρχει ανάγκη, όλοι μαζί, να δώσουμε ηχηρή απάντηση σε όλους εκείνους που παίρνουν αποφάσεις για τη δική μας  ζωή και των παιδιών μας.

Είναι σαφές ότι για να το πετύχουν αυτό πρέπει να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις, να πάρουν πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα από τις προηγούμενες γενιές εργαζομένων, να μας βάλουν να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά μας γεράματα σε συνθήκες εντατικοποίησης.
Τώρα, μάλιστα, και μπροστά στην αξιολόγηση ετοιμάζουν νέα μέτρα, παρά τις δηλώσεις τους ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα». Όπως κάθε φορά που μας ετοιμάζουν κάτι, έτσι και τώρα αρχίζουν τις απειλές και την κινδυνολογία, με στόχο τα νέα μέτρα να γίνουν αποδεκτά από το λαό ως το «μικρότερο κακό». «Το μικρότερο κακό», όμως, είναι «το μεγαλύτερο καλό» για το μεγάλο κεφάλαιο.
Ο στόχος είναι ένας να χτυπηθεί το λεγόμενο για αυτούς κόστος εργασίας ή με πιο απλά λόγια να γίνει πιο φτηνός ο εργάτης και πάνω σε αυτό να χτίσουν την περιβόητη ανάπτυξη. Ήδη στον ιδιωτικό τομέα σαρώνουν η μερική απασχόληση, η ολιγόωρη εργασία με μισθούς των 200 και 300 ευρώ. Το ίδιο μοντέλο, με αργά και σταθερά βήματα, θέλουν και για τον δημόσιο υπάλληλο. Το 2011 μειώσαν τους μισθούς κατα 40%, αύξησαν τις ώρες εργασίας. Το 2012 έκοψαν τα δώρα και το επίδομα αδείας  και χάσαμε το 13ο και 14ο μισθό. Το 2015 ανέτρεψαν όλο το συνταξιοδοτικό σύστημα αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67. Το 2016 ψήφισαν την κινητικότητα ώστε κανένας να μην αισθάνεται σταθερός στην εργασία του. Το 2017 ετοιμάζουν τη μείωση του αφορολόγητου για να χάσουμε άλλον ένα μισθό.
Ο επόμενος στόχος τους είναι τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Στο νέο μισθολόγιο νόμος 4354/2015 στο άρθρο 18 αναφέρει ότι το επίδομα θα δίνεται μέχρι τις 31/12/2017 οπότε θα υπάρχει εναρμόνιση με την ευρωπαική νομοθεσία. ΠΟΥΘΕΝΑ όμως στην ευρωπαική ένωση δεν υπάρχει το καθεστώς Βαρέων και ανθυγιεινών όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα, δηλαδή σύνταξη στα 58, ανθυγιεινό επίδομα και βαρέα ένσημα. Στη Γερμανία δεν υπάρχει επάγγελμα που να χαρακτηρίζεται βαρύ και ανθυγιεινό και μόνο οι ανθρακωρύχοι παίρνουν σύνταξη στα 60. Σε Σουηδία, Αγγλία, Δανία, Βέλγιο, Κύπρο δεν υπάρχει επάγγελμα που να χαρακτηρίζεται βαρύ και ανθυγιεινό.
Η εναρμόνιση πρακτικά σημαίνει ότι πέρα από την κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ), φορτώνουν άλλα 9 χρόνια δουλειάς. Δηλαδή, από το 58ο έτος με 15 έτη, που ισχύει σήμερα θα πάμε στο 67ο έτος.
Να σημάνει συναγερμός σε όλα τα αμαξοστάσια.
Το 2011 η κυβέρνηση μείωσε την λίστα των ΒΑΕ κατά 120.000 εργαζόμενους και οι μισθοί τους μειώθηκαν από 50 εώς 250 ευρώ. Οι προτάσεις των διαφόρων επιτροπών σοφών που έχουν φτιαχτεί κατά καιρούς μιλάνε για την ανάγκη να βγουν απο τα ΒΑΕ το 60% των σημερινών ειδικοτήτων. Τα μέσα ατομικής προστασίας θεωρούνται είδος πολυτελείας σε μια σειρά απο Δήμους, η λίστα με τα θανατηφόρα ατύχηματα συνεχώς και μεγαλώνει. Μόνο τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε 22 θανατηφόρα και 18 βαριά εργατικά ατυχήματα σε μόνιμους και με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις συναδέλφους. Οι γιατροί εργασίας στην Ελλάδα είναι 50 από τουλάχιστον 900 που απαιτούνται. Απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια μόνο και μόνο για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους.
Συνάδελφοι ο κλάδος μας και ειδικά η καθαριότητα έχει δώσει μεγάλους αγώνες για να ενταχθεί στα ΒΑΕ και ακόμη υπάρχουν ειδικότητες που δεν τις έχουν εντάξει. Κάνουμε την πιο βρώμικη και την πιο επικίνδυνη, μικροβιακά, δουλειά και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει καμια υποβάθμιση στα δικαιώματα, στις κατακτήσεις, στην ασφάλεια και στην υγιεινή της εργασίας μας.
Χρειάζεται άμεσα σε όλα τα Σωματεία να υπάρξουν Γενικές Συνελεύσεις μέσα στα αμαξοστάσια να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Να υπάρξουν αποφάσεις  με κεντρικό σύνθημα
ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΕ.
Δεν πρέπει να αποδεχτούν την κατάργηση των ΒΑΕ, αλλά έχουν υποχρέωση να απαιτήσουν τη διεύρυνσή τούς και σε άλλες ειδικότητες.
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεχίσουμε με ένταση και κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στην ενιαία επίθεση Κυβέρνησης – Κεφαλαίου – Ε.Ε. Με μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στα Συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη σε όλη την Ελλάδα. ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΗ

ΔΑΣ ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου