Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 10, 2016

Η μικρότερη επαρχία στον Καναδά ξεκινά την καταβολή καθολικού βασικού εισοδήματος στους 140.000 κατοίκους της

Μια επαρχία του Καναδά ψήφισε ομόφωνα υπέρ της πιλοτικής καθιέρωσης βασικού εισοδήματος για όλους τους κατοίκους της ενώ το εγχείρημα τίθεται σε εφαρμογή σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση.

Η πρωτοπόρος επαρχία είναι η Νήσος του Πρίγκιπα Εδουάρδου, που είναι και η μικρότερη καναδική επαρχία με 140.000 κατοίκους και έχει επιλεγεί ως ιδανική για την εφαρμογή της πιλοτικής αυτής κοινωνικής πολιτικής δεδομένου του μεγέθους της και των σαφών συνόρων της.





Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, κάθε πολίτης θα λαμβάνει ένα βασικό εισόδημα στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης «ή ακόμη και πιθανής εξαφάνισης της φτώχειας την επαρχία».

Ο ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων στη Νήσο του Πρίγκιπα Εδουάρδου, Πέτερ Μπίβαν Μπέικερ, προώθησε την νομοθετική πρόταση με τη στήριξη και τριών κομμάτων.





Όπως ανέφερε μιλώντας στο CBC η καθιέρωση ενός καθολικού βασικού εισοδήματος «θα μπορούσε να πυροδοτήσει την μεγαλύτερη απελευθέρωση των ανθρώπινων δυνατοτήτων που έχουμε δει ποτέ».

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής θα έχει μια σειρά θετικών συνεπειών μεταξύ των οποίων: ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας, βελτίωση συνθηκών εργασίας, μείωση της εγκληματικότητας, βελτίωση της υγείας των πολιτών, οικοδόμηση αναπτυσσόμενων αγροτικών κοινοτήτων, μείωση διοικητικών πράξεων κα.

Ο ηγέτης των Πρασίνων παραδέχτηκε βέβαια ότι υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα, όπως το συνολικό κόστος και η πιθανότητα κάποιοι άνεργοι να πάψουν να αναζητούν ευκαιρίες για εργασία. «Γι αυτό» όπως είπε «χρειαζόμαστε ένα πιλοτικό πρόγραμμα - έτσι ώστε να αξιολογηθεί εάν τα οφέλη υπερκαλύπτουν το κόστος».

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Σημειώνεται πως και αρμοδία υπηρεσία της Σκωτίας, εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής ανάλογου πιλοτικού προγράμματος αφού ήδη η αρχική πρόταση έτυχε ευρείας στήριξης από οργανώσεις που που οι δράσεις τους εστιάζουν στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Ανάλογο πιλοτικό πρόγραμμα «τρέχει» ήδη στην Ολλανδία ενώ το 2017 ξεκινά και στην Φινλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου