Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 28, 2016

Η Σπιναλόγκα το 1935. Σπάνιες εικόνες σε ένα βίντεο-ντοκουμέντο

Για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα σπάνιο και καλογυρισμένο ιστορικό ντοκουμέντο από το μακρινό 1935 με πλάνα από τη Σπιναλόγκα

Για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας ένα σπάνιο και καλογυρισμένο ιστορικό ντοκουμέντο από το μακρινό 1935 με πλάνα από την αποικία Λεπρών της Σπιναλόγκα και την γραφική λίμνη του Αγίου Νικολάου.
AdTech Ad

Το ντοκουμέντο:



Για την ιστορία, το 1905 η Σπιναλόγκα χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη "Μεσκινιά", έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό. Στο νησί αναπτύχθηκε σταδιακά μια κοινότητα με καφενείο, κουρείο, ακόμα και σινεμά. Κάποιοι παντρεύτηκαν κι έκαναν υγιή παιδιά.

Κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν τολμούσαν να αφήσουν ελεύθερους τους λεπρούς και τους τροφοδοτούσαν οι ίδιοι, δεδομένου ότι το απέναντι χωριό Πλάκα το είχαν εκκενώσει και είχαν διώξει τους κατοίκους σε άλλα χωριά. Η παράλια περιοχή ήταν οχυρωμένη με πολυβολεία, υπόγειες στοές, ναρκοπέδια κλπ, γιατί φοβούνταν απόβαση των Άγγλων στο συγκεκριμένο μέρος.

Στο νησί δεν μπήκαν Ιταλοί ή Γερμανοί και γι' αυτό λειτουργούσαν παράνομα ραδιόφωνα, ενώ ο γιατρός Διευθυντής Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις του Λονδίνου και του Καΐρου και τις μοίραζε ως δελτία ειδήσεων στους κατοίκους.

Η Σπιναλόγκα έκλεισε τελικά το 1957, μετά την ίαση των εναπομεινάντων λεπρών ασθενών με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Άλλοι ασθενείς θεραπεύθηκαν και επέστρεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και άλλοι μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για παρακολούθηση στο ειδικό Νοσοκομείο, το Λοιμωδών νόσων που βρίσκεται στο δήμο της Αγίας Βαρβάρας, ενώ κάποιοι δεν τα κατάφεραν.

Μετά το 1957 για αρκετές δεκαετίες έμεινε αναξιοποίητη και μετά το ενδιαφέρον των πολυάριθμων τουριστών άρχισε να γίνεται συστηματική αναστήλωση και επισκευή των παλαιών κτισμάτων, των οχυρωματικών ενετικών τειχών, των παλαιών οικιών, των δρόμων κλπ.

Πλέον, χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο το πανέμορφο νησάκι με καραβάκια που ξεκινούν κάθε μία ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στην στεριά και απέχει περίπου 800 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου