Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 06, 2015

Να πως βλέπουν στον ΟΑΕΔ την έννοια "ισοτιμία" στα 5άμηνα: κάποιος με "θέση 75.000" προσλαμβάνεται ενώ ένας με "θέση 12.700" ΟΧΙ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
(Αληθινή περίπτωση που "τρέχει τώρα"...διαβάστε την για να δείτε πως τα "αντικειμενικά συστήματα" των 5αμήνων
κοινωφελούς απασχόλησης του ΟΑΕΔ "προσλαμβάνουν" κάποιον με θέση 75.000 και όχι κάποιον με θέση 12.700...παρ' ότι υψηλότερη θέση σημαίνει "υψηλότερα μόρια", δηλαδή ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ...μην περιμένετε ν' ασχοληθεί κανείς βεβαίως με αυτά τα φτωχαδάκια..."άχρηστοι 50άρηδες είναι άλλωστε οι "ριγμένοι"...όπως πάντα...τι κι αν είναι μακροχρόνια άνεργοι, κατεστραμμένοι, ανασφάλιστοι, με οικογένεια και βεβαίως άδεια ψυγεία;...ποιός νοιάζεται όταν δεν υπάρχουν κάμερες, "μπαξίσια" και "ισχυροί γνωστοί"; )


Αθήνα, 06 Οκτωβρίου 2015

Αναφορά (ενός τέτοιου "ριγμένου Πολίτη") προς Συνήγορο του Πολίτη

Θέμα: Κατάφωρη αδικία κατά υποψηφίων στα αποτελέσματα του τρέχοντος προγράμματος 5μήνου κοινωφελούς απασχόλησης του ΟΑΕΔ (19.101 θέσεις απασχόλησης)
Κοινοποίηση: ΑΣΕΠ
ΟΑΕΔ
Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλλεγγύης
ΜΜΕ

Κύριοι,
Όντας μακροχρόνια άνεργος οικογενειάρχης, 50 ετών και υποψήφιος στο τρέχον 5άμηνο κοινωφελούς απασχόλησης του ΟΑΕΔ αναζήτησα στα προσωρινά αποτελέσματά του που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τρίτη 6/10/15 το όνομά μου.
Η θέση κατάταξής μου ήταν 12.722.
Υψηλή θέση.
Επί συνόλου 19.101 θέσεων προσλήψεως λογικά θα περίμενα να είμαι ΕΝΤΟΣ...
Πλην όμως, αυτό θα συνέβαινε εάν όντως το σύστημα λειτουργούσε με απολύτως ισότιμες παραμέτρους για όλους τους υποψηφίους και για όλους τους φορείς απασχόλησης.
Αλλά φευ. Και ιδού τι σημαίνει αυτό.
Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να δηλώσει μέχρι 3 φορείς απασχόλησης.
Δεν έχει όμως κάθε φορέας τον ίδιο αριθμό θέσεων απασχόλησης.
Έτσι, κάποιος φορέας μπορεί να έχει 1000 θέσεις απασχόλησης με την ίδια ειδικότητα και κάποιος άλλος μόλις 1.
Οπότε, ο ένας υποψήφιος μπορεί να βρεθεί υποψήφιος σε 3 φορείς και με σύνολο 1500 θέσεις απασχόλησης κι ένας άλλος να βρεθεί υποψήφιος σε 3 φορείς που όλοι μαζί πιάνουν με το ζόρι 14 θέσεις απασχόλησης.
Κατά συνέπεια, ο πρώτος αν και ίδια ειδικότητα με τον δεύτερο, αν και έχει θέση κατάταξης πάρα πολύ χαμηλή πχ 75.000 κρίνεται ως επιτυχών ενώ ο δεύτερος αν και με 12.700 θέση κατάταξης, βρίσκεται στην χειρότερη περίπτωση ως αποτυχών και στην καλύτερη ως επιλαχών (όπως εγώ εν προκειμένω).

Δεν θα ήταν άραγε πιο έντιμο το σύστημα να μην καταμετρά – κατά την αίτηση του υποψηφίου – τον αριθμό των φορέων απασχόλησης αλλά το «σε πόσες θέσεις απασχόλησης» αντιστοιχεί ο συνδυασμός φορέων απασχόλησης που δηλώνει ο κάθε υποψήφιος;
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όλοι οι υποψήφιοι θα κρίνονταν για τον ίδιο αριθμό θέσεων όπως όλοι οι συνυποψήφιοί τους και θα διεκδικούσαν συνεπώς ισότιμα τον ίδιο αριθμό θέσεων.
Πόσο δίκαιο σας φαίνεται δηλαδή δύο υποψήφιοι, ο ένας με θέση 12,700 και ο άλλος με θέση 75,000, πράγμα που σημαίνει πως τα μόριά τους (άρα και ο βαθμός φτώχειας και ανάγκης που έχουν) είναι η μέρα με τη νύχτα, να βρίσκονται ο πρώτος ΕΚΤΟΣ (ή επιλαχών) και ο δεύτερος ΕΝΤΟΣ;

Όπως γνωρίζετε, η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων απασχόλησης δεν είναι "αυστηρά ειδικότητας" παρά είναι "γενικών καθηκόντων".
Δεν υφίσταται λοιπόν αυτός ο "ανασταλτικός παράγοντας"...
Έτσι, θα μπορούσε και θα έπρεπε να ξεπεραστεί αυτή η «τεχνική αβλεψία» που όμως καταδικάζει στην στέρηση μιας θέσης ανθρώπους που έχουν αντικειμενικά μεγαλύτερη ανάγκη από άλλους και που θα τους έδινε ανάσα ζωής για μερικούς μήνες και αντίστοιχα οδηγεί άλλους με λιγότερα μόρια (συνεπώς «αντικειμενικά μετρήσιμους δείκτες κοινωνικής απαξίας») χάριν «απλά τύχης» να πάρουν την θέση απασχόλησης από κείνον που την είχε μεγαλύτερη ανάγκη και το αποδεικνύει με τα μόριά του.


Κύριοι,
Γνωρίζετε το πως βγαίνουν τα μόρια των υποψηφίων.
Με αντικειμενικά κριτήρια εκ των προτέρων δημοσιευμένα.
Δεν έχετε παρά να δείτε μόνοι σας την λίστα αποτελεσμάτων.
Τσεκάρετε τις θέσεις κατάταξης με τα αποτελέσματα «επιτυχών – αποτυχών – επιλαχών»...
Η εικόνα κατάφωρης αδικίας απέναντι σε πάμφτωχους ανθρώπους μιλάει μόνη της.
Σας καλώ να σκεφτείτε πως αυτή η εικόνα όμως ισοδυναμεί με αδίστακτη απόρριψη ανθρώπων - που ήδη βιώνουν την έσχατη φτώχεια - ακόμη πιο βαθιά στην εξαθλίωση...
Θα έπρεπε να δοθεί σε κάθε υποψήφιο το δικαίωμα να προσθέσει όσους φορείς απασχόλησης χρειαστεί ώστε να διεκδικεί τον ίδιο αριθμό θέσεων με όλους τους συνυποψηφίους του.
Δίκαιο θα ήταν δε, να βρεθεί ΤΩΡΑ μια διοικητική λύση, ένας τρόπος ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας, οικογενειάρχες, μακροχρόνια άνεργοι με ΚΑΜΙΑ πιθανότητα να βρουν εργασία και χωρίς επίδομα ανεργίας) να απασχοληθούν στο τρέχον 5άμηνο όπως άλλωστε αρμόζει και στην υψηλή μοριοδότησή τους και αντίστοιχα στην υψηλή θέση κατάταξής τους.
Και δη στην όποια «επόμενη υπηρεσία» όπου αντιστοιχούν τα μόριά τους και η θέση τους κατάταξης...και στην οποία θα συμφωνήσουν κι αυτοί βεβαίως...(για να μην έχουμε νέες "παρεκτροπές")...
Καθώς, το τονίζω μια ακόμη φορά, βρέθηκαν ΕΚΤΟΣ όχι από δική τους ευθύνη αλλά από «αστοχία/αβλεψία» αυτών που «συνέταξαν τους τεχνικούς όρους του προγράμματος»...

Ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου