Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 28, 2015

Πηγάδι… απολιθώνει ό,τι βρεθεί κοντά του!



Το Petrifying Well βρίσκεται στις όχθες του ποταμού NIDD, κοντά στο Knaresborough στο North Yorkshire και το νερό του μετατρέπει σε πέτρα όποιο αντικείμενο αγγίξει! Για πολλούς αιώνες, οι ντόπιοι πίστευαν ότι το πηγάδι ήταν καταραμένοι από το διάβολο – μύθος που τροφοδοτείται από το γεγονός ότι η μία πλευρά του μοιάζει με κρανίο ενός γίγαντα. Συνεχώς ζούσαν με το φόβο ότι αν αγγίξουν το νερό του πηγαδιού, θα γίνουν πέτρινοι πολύ γρήγορα. Λίγα τολμηροί πλησίασαν κοντά και άφησαν καθημερινά αντικείμενα δίπλα στο νερό, μόνο για να δουν τη μετατροπή τους σε απολιθώματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.



Μερικά από αυτά τα λείψανα υπάρχουν ακόμα και σήμερα, από ένα βικτοριανό καπέλο μέχρι την κάπα μιας κυρίας από το 1800 – και τα δύο έγιναν πέτρα. Πιο πρόσφατα, οι άνθρωποι έχουν αφήσει αρκουδάκια, τσαγιέρες ακόμα και ένα ποδήλατο, με παρόμοια αποτελέσματα. Επιστήμονες πήραν δείγματα νερού και απομυθοποίησαν το… μύθο! Το νερό βρέθηκε να περιέχει υψηλά ποσοστά ενός ορυκτού που σχηματίζει ένα επίχρισμα γύρω από τα αντικείμενα. Με την παρατεταμένη έκθεση, η επένδυση γίνεται σκληρότερη και λειτουργεί όπως οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες αλλά με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα ασβεστίτη στο νερό είναι τόσο υψηλά που δημιουργούν κατάσταση… απολίθωσης στα αντικείμενα.









Το είδαμε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου