Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 28, 2015

Πώς θα μονιμοποιηθούν δημόσιοι υπάλληλοι – Ποιο το κυβερνητικό σχέδιο


Στην κατεύθυνση θέσπισης ενιαίων και μόνιμων σχέσεων εργασίας θέλει να κινηθεί η κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα, πολιτική που έχει ήδη εμφανίσει διάθεση να εφαρμόσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ήδη ενημερώσει ότι στο επόμενο του νομοσχέδιου θα συμπεριληφθεί η πρόβλεψη για την μονιμοποίηση των 40.000 περίπου εργαζομένων με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Τεχνικοί λόγοι δεν επέτρεψαν μια σχετική διάταξη να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την επαναφορά των απολυμένων και των διαθέσιμων υπαλλήλων στο δημόσιο.


Η κυβέρνηση που έχει επανειλλημμένως τονίσει ότι επιθυμεί την θέσπιση ενιαίων και μόνιμων σχέσεων εργασίας στο δημόσιο, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα συνταγματικό κόλλημμα. Από το 2011 και μετά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την μονιμοποίηση συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Πώς θα ικανοποιήσει τη δέσμευσή της για την αποκατάσταση και αυτής της αδικίας;


Η επιλογή φαίνεται να καταλήγει στο εξής: Αναγνώριση της προϋπηρεσίας και μοριοδότησή της, ώστε με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου.


Οι διαδικασίες ΑΣΕΠ φαίνεται ότι θα αποτελέσουν το «όχημα» για την προσπέραση των νομικών εμποδίων, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και στην περίπτωση των ΙΔΑΧ, η μονιμοποίηση επετεύχθη μέσω της συμμετοχής στην κινητικότητα και την συμμετοχή του Ανώτατου Συμβουλίου στις διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου