Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 01, 2015

Οι «τσιγγάνοι» της θάλασσας


Οι Bajau Laut ή Badjao γνωστοί παγκοσμίως ως «τσιγγάνοι της θάλασσας» περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μέσα στο νερό και βγαίνουν στην ξηρά μόνο για να πουλήσουν την αλιεία τους και για να θάψουν τους νεκρούς τους.

Εχουν γίνει παγκοσμίως γνωστοί μια και ο τρόπος της ζωής τους αποτελεί πόλο έλξης για φωτογράφους που ταξιδεύουν μέχρι την άλλη άκρη του πλανήτη για να απαθανατίσουν την σπάνια αυτή φυλή.




Ξέρουν όσο κανείς άλλος τα μυστικά της θάλασσας. Είναι δεινοί δύτες και ικανοί ψαράδες. Δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση και δεν γνωρίζουν την ηλικία τους.



Οι κάτοικοι του παραδείσου των Φιλιππίνων ζουν στην νοτιοανατολική Ασία, κυρίως στα νησιά του αρχιπελάγους Σούλου, καθώς και σε τμήματα των παράκτιων περιοχών του Μιντανάο και βόρεια του Βόρνεο.



Οι Μπατζάο φτιάχνουν μόνοι τους τις βάρκες τους που λέγονται lepa-lepa, στις οποίες ζουν και με τις οποίες ταξιδεύουν.



Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί και υπολογίζεται ότι 470.000 ζουν στις Φιλιππίνες, 410.000 στην πολιτεία Sabah της Μαλαισίας ενώ άγνωστος αριθμός αυτών ζει στην Ινδονησία και την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ασία.



Τα σπίτια τους είναι φτιαγμένα από ξύλο και στηρίζονται με πασσάλους μέσα στο νερό.



Πολλά μέλη της φυλής σκόπιμα προκαλούν ρήξη στα τύμπανα των αυτιών τους σε νεαρή ηλικία, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάδυση και το κυνήγι στη θάλασσα. Καταφέρνουν μάλιστα να κρατούν την ανάσα τους μέχρι και πέντε λεπτά κάτω από το νερό.








Source

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου