Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 02, 2015

Χάρτες 'καταστροφή': Από τη Γερμανία που έχει μετακομίσει στην Αφρική έως την επανένωση της Βουλγαρίας



Απολαύστε χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν από γέλια μέχρι κλάματα, με την εγκυρότητα τους (pics)



Οι χάρτες είθισται να μας διαφωτίζουν, να μας δίνουν μια εικόνα των δημογραφικών στοιχείων, της ιστορίας και αμέτρητων άλλων παραγόντων και πώς αυτοί αλληλεπιδρούν με την ανθρώπινη και φυσική γεωγραφία.


Μερικές φορές, ωστόσο, οι χάρτες αντί να "λύνουν τα χέρια", περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς λόγω είτε λάθους είτε άγνοιας, καταλήγουν να απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι ακόλουθοι:






Πρόκειται, ίσως, για έναν από τους χάρτες με τα περισσότερα λάθη που έχουν δημοσιευτεί ποτέ. Από πού να αρχίσει κανείς, και πού να τελειώσει. Οι ΗΠΑ έχουν "καταλάβει" τον Καναδά και το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Αμερικής, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν "βαφτιστεί" Γαλλία, η Γερμανία με ελαφρώς "μεταλλαγμένη" σημαία, έχει "μετακομίσει" κάπου στη δυτική Αφρική, η Κίνα παρουσιάζεται με την ένδοξη σημαία της δυναστείας των Τσινγκ. Σημείωση: Η περίοδος κυριαρχίας της εν λόγω δυναστείας ολοκληρώθηκε το 1912. Μυστήριο, επίσης, αποτελεί τι συνέβη στη Τουρκία και την Ινδία.






Οι ΗΠΑ, και με τη βούλα από τον συγκεκριμένο χάρτη, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν σαρώσει τους πάντες στις κατακτήσεις του Super Bowl. Ναι, πρόκειται για την μεγαλύτερη διοργάνωση αμερικανικού ποδοσφαίρου, που κρίνει τον πρωταθλητή του NFL. Και ναι, πρόκειται για την διοργάνωση που διεξάγεται μόνο στις ΗΠΑ...






Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το Χονγκ Κονγκ είναι στην Ασία, κάνετε μεγάλο λάθος. Γιατί σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για πόλη της Βραζιλίας. Τι Σάο Πάουλο άλλωστε, τι Χονγκ Κονγκ...






Σε εποχές πριν το 1993 επέστρεψε το MSNBC, καθώς σε ρεπορτάζ έκανε την εμφάνιση του ο άνωθεν χάρτης, που παρουσιάζει ενωμένες και πάλι την Τσεχία και την Σλοβακία.






Οι Κάννες είναι από τις πιο γνωστές πόλεις της Γαλλίας, που βρέχεται από τη Μεσόγειο. Το CNN, ωστόσο, θέλησε να δώσει μια διαφορετική εικόνα. Την μετακίνησε λοιπόν, στην Ισπανία, να "δροσίζεται" από τον Ατλαντικό.






Το 2012 ο Μπαράκ Ομπάμα επανεξελέγη στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ και η συντηρητική εφημερίδα Wall Street Journal θέλησε να απεικονίσει σε χάρτη πώς συνέβη αυτό. Δημοσίευσε λοιπόν τις πολιτείες που ψήφισαν τον Ομπάμα και εκείνες που προτίμησαν τον Μιτ Ρόμνεϊ. Τα συμπεράσματα που θα έβγαιναν από τον συγκεκριμένο χάρτη θα ήταν χρήσιμα, αν αυτός δεν τυπωνόταν σε ασπρόμαυρο φύλλο...






Μαθήματα γεωγραφίας στον Βλαντιμίρ Πούτιν θέλησε να δώσει η αντιπροσωπεία του Καναδά στο ΝΑΤΟ, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μία από τις πιο ενεργές διπλωματικές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Αύγουστο του 2014 λοιπόν, όταν ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν εισβάλει στην Ουκρανία, απλά είχαν μπερδέψει τον δρόμο και βρέθηκαν εκεί, η αντιπροσωπεία του Καναδά στο ΝΑΤΟ, ανάρτησε στο tweeter τον άνωθεν χάρτη με την εξής σημείωση "Η γεωγραφία μπορεί να είναι σκληρή. Να ένας οδηγός για τους Ρώσους στρατιώτες, που χάνουν τον δρόμο και κατά λάθος μπαίνουν στην Ουκρανία".






Την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, χρόνια μετά την διάλυση της, "ονειρεύτηκε" το Fox News. Και δεν περιορίστηκε μάλιστα σ' αυτό, αλλά της άλλαξε και όνομα, γράφοντας την, σε χάρτη που συνόδευε ρεπορτάζ, Βουλγαρία. Και έχει και συνέχεια, αφού η γειτονική Ουγγαρία μετονομάστηκε σε Σερβία.

Πηγή: Vox.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου