Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 30, 2014

Το μεγαλύτερο οικοσύστημα στον κόσμο!

Στο κέντρο της Νότιας Αμερικής, νότια της λεκάνης του Αμαζονίου και ανατολικά των Άνδεων βρίσκεται ένα τεράστιο δέλτα του ποταμού Pantanal, καλύπτοντας κατ ‘εκτίμηση 140.000 έως 195.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου οι πλημμύρες κατακλύζουν την περιοχή αυτή και μετατρέπουν το Pantanal στο μεγαλύτερο οικοσύστημα του κόσμου, στο μισό σχεδόν μέγεθος της Γαλλίας. Εκατοντάδες είδη υδρόβιας ζωής, πουλιά και άλλα ζώα, σπάνια είδη φυτών και δέντρων υπάρχουν εδώ σε αφθονία.



Μικρότερες λίμνες και κανάλια δημιουργούνται από τα νερά την εποχή των έντονων βροχοπτώσεων εμπλουτίζοντας το έδαφος με θρεπτικά συστατικά, κάτι που προσελκύει όλα τα είδη της ζωής. Μια συγκέντρωση χλωρίδας και πανίδας που σπάνια παρατηρείται σε άλλα μέρη του κόσμου καθιστά την περιοχή φυσικό θησαυρό και γίνεται πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Ωστόσο η ανεξέλεγκτη αλιεία αλλά και το κυνήγι βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία του Pantanal.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου